De Franse cyberpolitie, ook wel de cyber gendarmes genaamd, heeft een enorm botnet stilgelegd. Het botnet zou gebruikt worden voor het verspreiden van ransomware en het illegaal minen van monero (XMR). 

Een botnet is een netwerk van computers die worden gebruikt voor een doel, in dit geval het verspreiden van ransomware en cryptojacking. Cryptojacking is het illegaal gebruiken van een computer voor het minen van een cryptocurrency. 

Het slachtoffer heeft geen idee dat zijn of haar computer hiervoor wordt gebruikt. Ruim 850.000 computers zouden onderdeel zijn van het botnet waardoor het om een enorm netwerk ging. De daders zouden miljoen euro’s hebben verdiend aan de illegale praktijken.

In een reactie tijdens een radioprogramma op France Inter zei het hoofd van de cybercrime afdeling, Jean-Dominique Nollet:

“Mensen realiseren zich niet dat het hier om 850.000 computers ging en dat dit netwerk dus ontzettend groot en krachtig was. Het zou de meeste websites offline kunnen halen als ze dat hadden gewild.”

Vooral computers in centraal- en zuid-Amerika werden getroffen. De computers werden onderdeel van het botnet door bestanden die via e-mails naar slachtoffers werden verstuurd. Daarin werden erotische plaatjes of geld beloofd. Het centrum van het botnet lag in Parijs. 

De Franse politie kwam het botnet op het spoor na een tip van antivirusbedrijf Avast. Vervolgens hielp de FBI de Franse politie om het netwerk op te sporen en plat te leggen.