Terwijl bitcoin-futures (BTC) in de snelgroeiende cryptomarkt een algemeen verschijnsel zijn geworden, zijn altcoin-futures nog steeds zeldzaam, vooral voor privacy-gerichte cryptocurrencies. Dit verandert nu de Dubaise crypto-exchange, BTSE, op 31 oktober 2019 de lancering van de monero (XMR) futures heeft aangekondigd.

Futures zijn een gestandaardiseerd contract tussen twee partijen waarbij een aandeel op een bepaald tijdstip in de toekomst tegen een vooraf bepaalde prijs wordt gekocht of verkocht. De exchange hoopt extra liquiditeit te brengen aan XMR met de introductie van een financieel product dat beleggers helpt bij het speculeren van de toekomstige prijs.

In de officiële blogpost van BTSE staat:

“Futures kunnen dienen als een ingang voor extra liquiditeit voor activa, omdat het handelaren in staat stelt om verschillende manieren van aanpak toe te passen om de futures op te nemen in hun handelsstrategie. En bij BTSE geven we veel belang aan het persoonlijk maken van de handel: op BTSE handelt u met Monero Futures 2.0, de meest geavanceerde futures op de markt: flexibel, aanpasbaar, gepersonaliseerd.”

BTSE-klanten hebben nu ook de mogelijkheid om een van de ondersteunde valuta’s – een lijst met zes cryptocurrencies en acht andere valuta’s – als onderpand voor transacties te plaatsen en de valuta te kiezen waarin ze hun uitbetaling willen ontvangen. De exchange biedt ook tot 100x leverage op monero futures voor handelaren met een grote honger naar risico, voegt de post toe.

Privacy-gerichte cryptocurrencies, zoals Monero, worden vaak negatief benaderd door regelgevers over de hele wereld. Financiële waakhonden vrezen dat dergelijke privacy-gerichte digitale valuta’s een perfect instrument zijn voor criminelen om illegale activiteiten uit te voeren zonder een digitaal spoor na te laten.