In wat voor de Monero-community misschien lastige tijden zijn, is er toch nog een klein lichtpuntje. Het netwerk heeft namelijk met succes een upgrade doorgevoerd waarmee ASIC-miners minder macht hebben gekregen en de decentralisatie van het netwerk is verbeterd.

Monero (XRM) is de afgelopen periode door meerdere exchanges verwijderd als gevolg van nieuwe richtlijnen van de Financial Action Task Force (FATF). Daardoor moeten exchanges bepaalde informatie van betrokken partijen van een transactie opslaan. En aangezien monero een volledig anoniem netwerk is, is dit voor wat betreft transacties met monero onmogelijk.

Ondanks de tegenslagen gaat de ontwikkeling van het netwerk gewoon door. Zo stelden de Monero-ontwikkelaars een nieuw soort Proof-of-Work (PoW)-protocol voor, RandomX genaamd. Dit nieuwe protocol moet ervoor zorgen dan ASIC-miners, machines die specifiek voor het minen van crypto zijn ontwikkeld en daardoor veel sneller zijn dan GPU- of CPU-miners, minder macht hebben.

Door CPU-miners de voorkeur te geven krijgen meer miners de kans om deel te nemen aan het netwerk. Dit zorgt vervolgens voor meer decentralisatie aangezien niet slechts een klein groepje ASIC-miners succesvol blockโ€™s kunnen minen. De afgelopen tijd zijn er verschillende kleinere upgrades doorgevoerd en is het nieuwe protocol uitvoerig getest.

Nadat alle tests goed zijn verlopen moesten de deelnemers het netwerk hardforken om de uiteindelijke versie te kunnen implementeren. Uit recente berichtgeving blijkt dat de meerderheid van het netwerk de upgrade heeft geaccepteerd waarmee CPU-miners weer meer kans krijgen en het netwerk nog gedecentraliseerder kan worden!

Onlangs werd bekend dat de Dubaise exchange BTSE als eerste in de wereld monero-effecten heeft gelanceerd. XMR volgt hiermee bitcoin (BTC) in zijn voetsporen.