Transacties met monero (XMR) kunnen niet worden getraceerd. Dit stelt Europol official Jerek Jakubcek tijdens een webinar van de Blockchain Alliance.

Dat monero een privacy coin is, wisten we al. Echter zullen voor de Monero-community de woorden van Jakubcek, strategie-analist bij de internationale politie-organisatie Europol, als muziek in de oren klinken. Ondanks uitgebreid onderzoek van de organisatie kan het transacties met XMR met geen mogelijkheid traceren.

Tijdens het webinar, dat over privacy-gerichte cryptocurrencies ging, reageerde Jabubcek op een zaak waarin een verdachte zijn transacties volledig kon verhullen:

Omdat de verdachte een combinatie van Tor en [Monero] gebruikte, konden we de tegoeden niet traceren. We konden de IP-adressen niet traceren. Wat betekent dat we een doodlopend pad insloegen.

De organisatie kon in eerste instantie nog ver komen in zijn poging de transacties te volgen. De transacties konden namelijk aanvankelijk nog via de Bitcoin blockchain gevolgd worden; “dat is waarom we redelijk ver kwamen,” aldus Jakubcek. Maar zodra de tegoeden werden omgezet van BTC naar XMR lukte dit niet meer, “dat was het punt dat het onderzoek stopte.”

De reden dat Interpol de tegoeden eerst nog kon volgen, is dat Bitcoin een openbare blockchain heeft waarop elke transactie wordt getoond en is opgeslagen. Al gebeurt dit met publieke adressen, lange codes waaruit in eerste instantie geen persoonlijke informatie kan worden onttrokken, kan door de publieke aard van de blockchain mogelijk elke transactie worden herleid. Bitcoin wordt dan ook wel een pseudoanonieme cryptocurrency genoemd.

Monero is daarentegen volledig anoniem. Informatie zoals de adressen en transacties worden volledig versleuteld opgeslagen op de Monero blockchain.