Cryptocurrency

Behalve bitcoins bestaan er nog veel meer verschillende cryptocurrency. Vrijwel al deze digitale valuta kun je net als bitcoin verhandelen of minen. Inmiddels zijn er behoorlijk veel van dit soort altcoins opgedoken. We stellen in dit artikel een aantal va de bekendste digitale munten voor.

De eerste cryptocurrency

In 2009 werd de eerste specificatie van Bitcoin op internet gepubliceerd door een persoon met het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Nakamoto deed dat op een mailinglist voor mensen met een bijzondere interesse in cryptografie. Hoewel Nakamoto het project in 2010 verliet, is de community sindsdien exponentieel goeierd en voor een deel overgestapt op andere munten. Hierdoor is bitcoin als merknaam voor sommige verandert in een soortnaam. Er zijn echter veel meer soorten cryptomunten dan alleen bitcoin. Altcoins (een samentrekking van alternatieve coins) worden bijvoorbeeld gestart om munten te creëren die betere eigenschappen hebben dan bitcoin. Andere altcoins richten zich op compleet andere toepassingen. Hoewel bitcoin nog verreweg de grootste marktkapitalisatie (markercap) en de meeste gebruikers heeft, vinden andere digitale munten ook gretig aftrek. Vrijwel de meeste van deze cryptocurrencies kun je ook minen en verhandelen. Welke je wilt gebruiken hangt af van je eigen voorkeur. De risico’s bij elke munt blijven hoog, maar soms is het verstandig om mee te doen met een nieuwe munt. Wanneer de nieuwe munt dan populair wordt kun je flinke winsten maken. Slaat de munt niet aan? Dan ben je vrijwel al je geld kwijt. Het is daarom belangrijk om je eerst te oriënteren, voordat je je hele hebben en houwen in een munt stopt. Natuurlijk kun je risico’s spreiden door bij meerdere munten tegelijk in te stappen. In dit artikel laten we een aantal van de bekende munten zien.

Bitcoin

Zonder meer de bekendste cryptomunt. Op het moment van schrijven heeft één bitcoin (BTC) een waarde van meer dan 8.000 euro. In 2010 waren de eerste munten echter nog geen tien eurocent waard. Momenteel zijn er meer dan 16,8 miljoen bitcoins in omloop met een totale waarde van meer dan 137 miljard euro. Er zit een maximum aan het aantal bitcoins dan kan worden gemined: dat zijn er namelijk 21 miljoen. Uiteindelijk zullen er steeds minder in omloop zijn, omdat mensen de toegang tot hun wallet zijn kwijtgeraakt of simpelweg omdat ze vergeten dat ze ze hadden. Daar zal nog een oplossing voor bedacht moeten worden.

Elke 210.000 blokken wordt de beloning voor het minen va een bitcoin-block gehalveerd; dat is ongeveer iedere vier jaar. Hiermee kun je berekenen dat de laatste bitcoin zo ongeveer tegen 2140 volledig zal zijn gemined. Nu verdien je nog bitcoins door nieuwe blokken te ontdekken, straks vooral door te handelen of door een deel van de transactiekosten op te strijken. De bitcoins die je verdient door het ontdekken van nieuwe blokken neemt langzaam af. Daarna verdien je als miner alleen nog bitcoins met de feee op transacties. Zolang die fee hoog genoeg is, blijft het voor grotere partijen – met name fabrikanten van mininghardware – lonend om te blijven minen.

Ethereum

Ethereum (ETH) word in 2013 ontwikkeld. Het is een platform gebaseerd op de blockchain-technologie, net als bitcoin. Ethers zijn de cryptocurrency, oftewel het geld van deze digitale valuta. Het voordeel van ether te opzichte van bitcoin is dat de transacties veel sneller zijn. Daarnaast zij ethers volledig programmeerbaar met behulp van smart contracts. Deze smart contracts worden geprogrammeerd met Ethereum’s eigen programmeertaal Solidity.

Naast de smart contract kun je met de programmeertaal ook applicaties (apps) bouwen. Met behulp van de blockchain-technologie draaien deze apps op een decentraal platform en staan de dus niet onder controle van een persoon of instantie. Er zit geen limiet aan de hoeveelheid ethers die gemaakt kan worden. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 97 miljoen ethers in omloop. Elke ether is ongeveer 900 euro waard. In 2016 splitste de blockchain van Ethereum naar Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC). Dit kwam omdat een hacker ethers kon doorsluizen en stelen. Het nieuwe Ethereum, dus niet Classic, is de populairste en toekomstbestendigste.

Litecoin

Litecoin (LTC) is gemaakt in oktober 2011. Het werkt ongeveer op dezelfde manier als bitcoin, maar er komen maximaal 84 miljoen litecoins in tegenstelling tot de 21 miljoen bitcoins. Litecoins hebben minder proceskracht nodig dan bitcoins om ze te minen. Bij bitcoins wordt er ongeveer elke tien minuten een nieuwe coin gevonden, bij litecoin is dit ongeveer elke 2,5 minuut. Transacties kunnen daarom ook sneller worden verwerkt. Voor een litecoin krijg je op dit moment iets meer dan 130 euro. Er zijn 55 miljoen litecoins in omloop.

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash (BCH) is nieuw e is gelanceerd op 1 augustus 2017. Het is een afsplitsing oftewel fork van bitcoin. Deze variant van bitcoin heeft grotere blokken in de keten, waardoor er meer transacties per blok verwerkt kunnen worden. Hierdoor zal de snelheid omhoog gaan. Het nadeel hiervan is dat de blockchain ook veel groter is. Op dit moment is één bitcoin cash net geen 1.200 euro waard. Er zij ongeveer 17 miljoen coins in omloop. Het maximum aantal digitale munten dat in omloop wordt gebracht is eveneens 21 miljoen.

Ripple

Ripple (XRP) lijkt op het eerste gezicht veel op bitcoin, met als grootste verschil dat bij deze cryptocurrency alle munten al beschikbaar zijn, hoewel het merendeel van de munten nog wordt ‘vastgehouden’. Met Ripple doen aan aantal grote banken mee als geldschieters. Je kunt deze munten ook niet minen, omdat alle munten er al zijn. In totaal kunnen er 100 miljard XRP (de munt van Ripple, ook wel Ripples genoemd) in omloop worden gebracht. Ripple is vooral in het level geroepen om een brug te slaan tussen bitcoin en de standaardvaluta, zoals de euro en de dollar. Je kunt hiermee bijvoorbeeld eenvoudig iets kopen met bitcoins, terwijl de ontvangen wordt betaald met de valuta die ze gebruiken. Ripple is heel snel met het verwerken van transacties, sneller dan bitcoin of Ethereum. Op dit moment is één XRP zo’n 90 eurocent waard en zijn er meer dan 38 miljard ripples in omloop.

Dash

Ook de cryptovaluta Dash is een altcoin gebaseerd op bitcoin. Het voordeel van deze digitale munt is dat hij een effectieve en lichtere blockchain heeft. Hierdoor is deze digitale munt sneller dan bitcoin. Bij Dash wordt een transactie binnen enkele seconden bevestigd, terwijl dat bij bitcoin soms wel uren kan duren. Verder kent Dash een grotere mate van privacy, want je kunt bijvoorbeeld de functie PrivateSend gebruiken om anoniem geld te sturen. Daarnaast wordt bij Dash tien procent van alle transactiekosten in een algemene geldpot geplaatst. Dit wordt gebruikt voor het ontwikkel van nieuwe Dash-projecten. Op dit moment betaal iets meer dan 550 euro voor één Dash. Er zijn op dit moment zo’n 7,8 miljoen munten in omloop. Er zullen uiteindelijk zo’n 19 miljoen coins beschikbaar zijn.

Monero

De cryptocurrency Monero (XMR) is geen afgeleide van bitcoin, maar gebaseerd op het CryptoNote protocol. De munt werd gelanceerd in 2014 en is sindsdien flink gegroeid. Monero heeft een aantal interessante kenmerken. Zo wil Monero volledig anoniem zijn en ervoor zorgen dat transacties niet traceerbaar zijn. Monero geeft overigens wel de optie de transactiegeschiedenis met bepaalde personen te delen. Er is niet echter geen vast limiet aan het aantal munten dat gemined kan worden. In 2022 zullen er zo’n 18,4 miljoen XMR in omloop zijn. Daarna wordt er voor altijd elke minuut 0,3 XMR in het systeem gepompt. Op dit moment is één XMR zo’n 210 euro waard.

De munt wilt ook volledig decentraal zijn. Bitcoin en andere munten, zouden dit ook graag willen, maar vaak komt het er toch op neer dat diegene met de meeste coins de meest macht heeft. Monero wilt dat iedereen in het netwerkt gelijk is, ook al heb je veel of weinig coins. Bitcoin en de daarvan afgeleide munten hebben last van het limiet op de blockgrootte. Er kunnen dan maar een beperkt aantal transacties per seconde worden uitgevoerd. Monero heeft dit probleem niet, want er zit een dynamisch limiet op de blockgrootte. Deze grootte past zich automatisch aan wanneer dit nodig is. Er is echter wel een maximale groei die per keer kan worden uitgevoerd. Monero heeft echter nog meer voordelen.

Bij onder andere bitcoin gaat de vergoeding voor het minen naar beneden per zoveel transacties. Dit terwijl het minen steeds moeilijker wordt. Bij Monero wordt desinflatie toepast. Ook hier wordt er na verloop van tijd minder uitgekeerd aan de miners, maar dit gaat heel langzaam omlaag. Daarnaast zal er altijd een minimaal bedrag worden uitgekeerd dat nooit lager zal zijn dan 0,3 XMR.

Zcash

Zcash is ontstaan uit het Zerocoin project. Zerocoin had als speerpunt om anonimiteit toe te voegen aan bitcoin-transacties. Met een aantal toepassingen ontstond hieruit het protocol Zerocash, met de daarbij horende munt Zcash in 2016. In totaal zullen er uiteindelijk 21 miljoen Zcash-coins zijn. Voor een Zcash-coin (ZEC) krijg je op dit moment zo’n 315 euro. In Zcash staat privacy centraal. Transacties van de munt zij volledig privé en gecodeerd. De munt maakt gebruik van een speciale variant van ‘zero-knowledge proof’, genaamd zk-SNARK. Hiermee kan iemand aan de andere partij bewijzen dat een uitspraak waar is, zonder extra informatie te geven. Voor meer uitleg over zk-Snarks kun je hier terecht.

In tegenstelling tot andere blockchains kunnen Zcash-gebruikers hun transacties volledig verbergen. De blockchain toont enkel dat er op een bepaald tijdstip iets gebeurd is. Het is echter mogelijk om je transactie aan te tonen. Dit doe je door diegene de viewkey van de transactie te geven. Met Zcash kan je dus zelf bepalen wie je transactie kan zien.

Ledger Nano X